Etruskenland: waar 3 regio’s elkaar treffen

Laura de Rooy-Dekker

De Etrusken wisten in hun tijd al waar het goed toeven was. Ver voor de Romeinen bevolkten de Etrusken delen van Italië en zij vestigden zich met name bij de grenzen van Umbrië, Toscane en Lazio. Dit volk was hun tijd ver vooruit en verbleef er van ongeveer 900 voor Christus tot en met de eerste eeuw na Christus. Op vele plekken in dit gebied zijn interessante sporen van deze beschaving te vinden. Onlangs zijn in San Casciano dei Bagni prachtige, nog gave beelden gevonden die binnenkort in een nieuw museum te bewonderen zijn.
Dit zogenaamde drielandenpunt, of beter gezegd het gebied waar de regio’s Umbrië, Toscane en Lazio elkaar ontmoeten, is vandaag de dag ook nog steeds een geliefd gebied om te wonen. Zowel mensen die er permanent verblijven als mensen die er een tweede huis hebben, zijn enthousiast over het prettige leefklimaat. Het gebied van de drie regio’s ligt centraal in Italië waardoor veel beroemde plaatsen zoals Rome, Firenze, Perugia, Orvieto en Montepulciano eenvoudig te bereiken zijn. Er zijn goede treinverbindingen en ook meerdere vliegvelden zijn goed aan te rijden. Het aardige is dat hier ook buiten het zomerseizoen de dorpen en stadjes leven. Er wordt nog fulltime gewoond door Italianen en niet alleen door toeristen in het seizoen. Het landschap is lieflijk heuvelachtig met wat meer groen aan de Umbrische kant en meer weidse akkers aan de Toscaanse kant. En Lazio heeft ook heuvels, vaak bebouwd met wijngaarden.
Water voor afkoeling is te vinden bij het Lago di Bolsena en het Lago Trasimeno. De dorpjes en stadjes hebben hun eigen stijl, vaak middeleeuws, bijna Game of Thrones-achtig. De mooie natuur is een belangrijk kenmerk voor dit gebied en veel van de vrijstaande huizen zijn hierin ingebed en hebben daardoor vaak een prachtig uitzicht. Het gaat veelal om oude boerderijen, groot en klein. Met dikke natuurstenen muren en kleine ramen om de warmte buiten te houden. Gerestaureerd met behoud van originele elementen, zoals oude haarden en balkenplafonds, zijn dit waardevolle en geliefde objecten. Ook zijn er veel leuke dorpswoningen in gezellige plaatsjes of borghi. Vanaf 250.000 euro kan je in dit genre slagen. Goedgelegen vrijstaande huizen beginnen rond de vijf ton en zijn in Toscane vaak net iets duurder. Toscane en Umbrië hebben voornamelijk de traditionele natuurstenen huizen. Lazio heeft die ook, maar daar zijn ook moderner ogende villa’s in kleurig stucwerk te vinden. Kortom, een zeer aantrekkelijk en interessant gebied waar natuurschoon, geschiedenis en kwaliteit hand in hand gaan en waar je buurregio nooit ver weg is. •

Ciao, Laura
Laura@italiacasa.net

PS Neem een kijkje op www.italiacasa.net voor een selectie van het aanbod in het land van de Etrusken. Mijn collega Desiree Grijpma staat graag klaar voor mensen die daar willen zoeken. ­Enkele van haar aanraders zijn de referentienummers 5222 en 5362 in Umbrië, 5168 en 4127 Lazio en 5296 in Toscane.

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram