Ik vertrek

Laura de Rooy-Dekker

Aangemoedigd door televisieprogramma’s als A place in the sun en Ik vertrek dromen jaarlijks vele Italië-liefhebbers over een ander leven ten zuiden van de Alpen. Een minder gejaagd leven, met meer tijd voor elkaar en geleid door het ritme van de seizoenen. Een aantal van hen zet daadwerkelijk de stap en gaat op zoek naar een plek en een huis waar deze droom gerealiseerd kan worden. Het belangrijkste vraagstuk hierbij, en wellicht het minst leuke, is de financiering. Het is heel belangrijk te weten wat je kunt besteden alvorens op zoek te gaan naar het geschikte object. Vaak gaat het om relatief jonge mensen, al dan niet met schoolgaande ­kinderen, die hun leven met vaste zekerheden in Nederland vaarwel zeggen. Mensen die van plan zijn om van de opbrengsten van hun nieuwe activiteit in Italië, vaak een B&B of iets anders in het toerisme, te leven. Deze groep moet zich echter realiseren dat ­financiering door een bank in Italië onmogelijk is als er geen gegarandeerde inkomsten zijn.
Businessplannen kunnen nog zo goed en grondig onderbouwd zijn, er is en blijft geen enkele garantie dat de benodigde gasten gevonden worden om de zorgvuldig opgemaakte bedden te vullen. Ik adviseer vaak aan stellen met deze ideeën om, als dat ­mogelijk is, één van de twee hun baan in Nederland of België te laten behouden en op afstand te blijven werken of regelmatig heen en weer te gaan voor het werk. Ook adviseer ik om na te denken over alternatieve inkomstenbronnen. Van de verhuur van een paar kamers of appartementjes kun je niet leven dus zoek ­andere activiteiten zoals bijvoorbeeld export van regionale wijn of delicatessen, vertaalwerkzaamheden of property management.
Een andere tip is om te proberen je seizoen te verlengen. Met de verhuur van je accommodatie zul je de maanden juli en augustus en een aantal andere schoolvakanties kunnen vullen. Maar probeer daarnaast ook andere doelgroepen aan te spreken, bijvoorbeeld met de organisatie van speciale activiteiten voor individuele bezoekers of groepen uit het bedrijfsleven. Tot slot: bedenk goed waar in Italië je je plannen wilt realiseren. Om te beoordelen welke regio bij jouw plannen past zijn o.a. van belang de bereikbaarheid, het prijsniveau, natuur, cultuur en toeristische aantrekkelijkheid. Pas als je over al dit soort zaken hebt nagedacht zal het haalbaar zijn om ook werkelijk te gaan genieten van een minder stressvol leven onder de Italiaanse zon.
Veel succes en plezier! •

Ciao, Laura
Laura@italiacasa.net

PS Ook ‘vertrek-plannen’? Lees er meer over op onze website ­italiacasa.net of laat me weten waar en wat je zoekt zodat we mee kunnen denken.

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram