Koudwatervrees

Laura de Rooy-Dekker

Uren surfen op internet, van makelaarswebsite naar portal, van ­regio-informatie naar Italiëblogs. Er is zoveel te vinden, er komt geen eind aan. Vervolgens tijdens de vakantie lekker kijken in de etalages van makelaars. Jos en Michiel deden het allemaal en ­zagen hun droom steeds een beetje dichterbij komen. Want al ­jaren droomden zij van een eigen huisje in Italië, op een mooie plek waar ze vaak heen konden gaan. Misschien ook wel om vanuit daar te werken. Tijdens de laatste vakantie zagen ze zoiets leuks in een etalage in het stadje waar ze net hadden geluncht, dat ze naar­binnen stapten om een bezichtigingsafspraak te maken. Ze hadden geluk want de makelaar in kwestie sprak een beetje Engels en had tijd om hun de volgende ochtend het huis te laten zien.
De volgende ochtend was een leerzame ochtend. Het huis viel niet tegen, maar de communicatie en de informatieverstrekking wel.
Het Engels van de makelaar was toch niet zo goed en het ­‘vakantie-Italiaans’ dat Jos wel een beetje sprak bleek ook niet toereikend. Veel vragen, zowel over het huis als over het koopproces, bleven daardoor onbeantwoord. De makelaar zou plattegronden toesturen en dan zou alles wel duidelijk worden. Als ze een bod wilden uitbrengen konden ze weer naar het kantoortje komen en daar een proposta tekenen.
Zo ver waren ze wel dat ze dat begrepen. Maar later op de dag, weer terug in het vakantie-appartement, kwamen de vragen. Die uitbouw, die duidelijk jonger was dan de rest van het huis, was die wel met vergunning gebouwd? Hoe weten we dat het huis echt van de mensen is die zeggen de eigenaren te zijn? Het huis komt uit een erfenis, zouden er dan niet nog andere familieleden eigenaar kunnen zijn? En wat staat er eigenlijk allemaal in zo’n proposta? Kortom, koudwatervrees maakt zich van Jos en Michiel meester en hoewel ze het huis heel interessant vinden leggen ze het project even stil om rustig uit te zoeken hoe ze nu verder moeten. En dat is waar ik de volgende dag een mailtje ontvang, met allereerst complimenten voor onze duidelijke website en vervolgens allerlei vragen die neerkomen op een hulpvraag bij eventuele aankoop van het betreffende huis. En dan is er helaas maar één spijtig antwoord, en dat is dat wij niet kunnen helpen wanneer de geïnteresseerde al in contact is met de verkopende makelaar. Dit heeft te maken met het feit dat de Italiaanse makelaar, bij wet geregeld, zowel voor de verkoper als voor de koper kan werken en ook beide partijen courtage kan rekenen. Zouden wij er nog als aankoopmakelaar bij betrokken worden dan zouden Jos en Michiel aan twee partijen courtage moeten betalen. Een leerzame les en wat mij betreft geldt hier ‘bezint eer ge begint!’ •

Ciao, Laura
Laura@italiacasa.net

PS Meer weten over de mogelijkheden en onmogelijkheden bij het kopen van een huis in Italië? Lees de uitgebreide informatie en verschillende blogs op www.italiacasa.net of neem contact met me op.

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram