Wat kan ik in de Marken

Laura de Rooy-Dekker

In het midden van de laars, ingeklemd tussen de Apennijnen en de Adriatische zee, ligt de regio De Marken. De Italiaanse naam luidt Le Marche waarbij de ‘ch’ wordt uitgesproken als onze ‘k’. Voor wie Toscane en Umbrië te druk of te duur geworden vindt, is deze regio een interessant alternatief. Zowel voor vakanties als voor een tweede huis of een emigratie. Er is veel belangstelling voor deze authentieke en afwisselende regio met zowel kust als een onbedorven binnenland. Velen genieten van de mooie glooiende heuvels, kleinschalige wijnhuizen en het Sibillini-gebergte waar zelfs geskied kan worden. Le Marche heeft ook veel te bieden op het gebied van cultuur en historie. Interessante steden zijn renaissancestad Urbino, havenstad Ancona en operastad Macerata. En dit jaar is kuststad Pesaro uitgeroepen tot Italiaanse Culturele hoofdstad. Daarnaast is het er op de meeste plaatsen nog echt authentiek. Het dagelijkse leven van de lokale bevolking gaat er echt z’n gang en wordt niet voor de toeristen in stand gehouden. Met goede lokale voorzieningen, een heerlijk klimaat, de culinaire mogelijkheden, de vriendelijke bevolking en een interessant ­prijsniveau is het een aantrekkelijke regio om in te investeren.
Onroerend goed is in De Marken nog behoorlijk betaalbaar. Je krijgt veel waar voor je geld. De typische Marchegiaanse huizen zijn groot en hebben vaak een prachtig uitzicht. Een Marchegiaanse boerderij is van steen, heeft een voordeur met boog in het midden van het huis, ramen met houten luiken en antieke pannen op het dak. Binnen verdeelt de brede stenen trap in het midden van het huis de ruimte in tweeën en worden de voor Italiaanse ­begrippen grote ruimten gekenmerkt door cotto vloeren en ­plafonds met houten balken. Een mooie grote open haard maakt het plaatje compleet. Deze huizen zijn goed en voor acceptabele ­bedragen te vinden, zowel als restauratieproject als in volledig ­gerenoveerde staat. Er zijn ook grotere boerderijen die gerestaureerd zijn en vervolgens opgesplitst in appartementen of eenheden met eigen tuin verkocht worden. Een eigen stek op een ­toplocatie met twee slaapkamers en gezamenlijk zwembad is ­vanaf ongeveer € 250.000 bereikbaar. In deze groene regio vind je tot en rond de € 200.000 restauratieprojecten (ruïnes of ­opknappers), kleine dorpshuisjes en appartementjes. Vrijstaande huizen met twee of drie slaapkamers beginnen vanaf € 350.000 en met een budget vanaf € 500.000 vind je mooie villa’s met zwembad, goed uitzicht en een authentiek karakter. Kortom, deze regio biedt zeker waar voor je geld. Wees welkom om het zelf de komen ervaren! •

Ciao, Laura
Laura@italiacasa.net

PS Meer weten over de mogelijkheden in De Marken? Ik breng je graag in contact met mijn collega’s Caroline Nederend en Robert Hofsteede die samen deze mooie regio voor hun rekening nemen! Kijk maar vast eens naar het gevarieerde aanbod op onze site www.italiacasa.net.

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram