Wat kan ik in Ligurië?

Laura de Rooy-Dekker

Een geliefde regio in het noordwesten van de laars is Ligurië. De zonovergoten Bloemenrivièra heeft vele zandstranden, vissershaventjes en bekende steden als Sanremo, Imperia, Alassio en Genua. Wie Ligurië zegt, zegt zee en bergen; mare e monti. Deze geweldige combinatie vind je terug in het eten, in de natuur, in de levensstijl van de bewoners en zelfs in de bouwstijl. De kust biedt kleurrijke vissersdorpjes, prachtige baaien en stranden. Wat meer landinwaarts zijn er middeleeuwse dorpjes te midden van eindeloze olijfboomgaarden en ongerepte natuur. Deze smalle kustregio, grenzend in het westen aan Frankrijk, in het noorden aan Piemonte en in het oosten aan Toscane vormt een aantrekkelijk gebied voor een vakantiehuis. De zon schijnt hier net zo veel als in Zuid-Italië en het slechtere weer uit het noorden wordt tegengehouden door de bergen waardoor diverse gebieden langs de kust een microklimaat hebben. De stad Imperia heeft zelfs het beste klimaat van heel Italië (volgens onderzoek van de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore). Vanuit Nederland en België is Ligurië in een dag aan te rijden en verschillende luchthavens bieden goede verbindingen. Ook de skivakantie kan hier worden doorgebracht door de korte afstand naar skigebieden in Piemonte.
Het onroerendgoedaanbod bestaat aan zee grotendeels uit appartementen, zowel in recente gebouwen als in fraaie Libertystijl-villa’s van rond 1900. In het binnenland zijn middeleeuwse dorpshuizen populair en voor wat meer privacy zijn de nieuwgebouwde en nog af te bouwen landhuizen zeer in trek. Hoger gelegen huizen in het binnenland zijn vaak gebouwd op verschillende niveaus, op terrassen met prachtige uitzichten over de bergen en Middellandse Zee. Een leuk authentiek dorpshuisje is in Ligurië te koop voor € 250.000. Een tweeslaapkamerappartement aan zee met terras en mooi uitzicht kost minimaal € 300.000. Vanaf € 400.000 zijn er vrijstaande huizen, hoe dichter bij zee hoe duurder. In de kustzone starten villa’s die voldoen aan de Noord-Europese smaak met fraai zeezicht bij € 700.000. Deze prijzen gelden voor de Ligurische Ponentekust, van de Franse grens tot Genua. Aan de Levantekust, tussen Genua en Toscane, liggen de prijzen iets hoger.
Een investering in het zonrijke Ligurië is een goede keuze. Er is in Ligurië de afgelopen jaren behoorlijk aan de weg getimmerd. Veel kustplaatsen zijn verfraaid met nieuwe jachthavens. Van Imperia tot Ospedaletti, net voorbij Sanremo, is het spoor langs de kust omgetoverd tot het langste fietspad langs zee in Europa. Met leuke stopmogelijkheden voor lunch en aperitivo is dit een ideale activiteit in voor- en naseizoen. Salute! •

Ciao, Laura
Laura@italiacasa.net

PS Meer weten over de mogelijkheden in Ligurië? Ik breng je graag in contact met mijn collega Marlies de Waal die in deze heerlijke regio actief is! Kijk maar vast eens naar het gevarieerde aanbod op onze site www.italiacasa.net.

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram