De huizenmarkt in coronatijd

Laura de Rooy-Dekker

Als ik ervoor ga zitten om dit stukje te schrijven constateer ik dat dit al mijn derde corona-gerelateerde column is. Afgelopen voorjaar schreef ik onder de titel ‘Alles is anders’ voor het eerst over het virus dat de hele wereld in z’n greep heeft. We leefden allemaal mee met de Italianen en vroegen ons bij ItaliaCasa af wat dit voor onze business zou betekenen. Wat zou 2020 voor jaar worden? Een klein halfjaar verder weet ik veel meer dan toen en zijn de grote zorgen die ik had, waar het gaat om ons werk, gelukkig vervangen door optimisme. Tijdens de lockdown-maanden lag dat grotendeels stil, er waren immers in Italië geen bezichtigingen te organiseren. Maar sinds half juni de grenzen weer open zijn, durven velen de reis weer te maken en stromen de aanvragen voor informatie en bezichtigingen binnen. De agenda’s van mijn collega’s en mij zitten vol, in álle regio’s waar we actief zijn. Naast het organiseren van bezichtigingen zijn we ook druk met het onderhandelen, bieden, begeleiden en afronden van aankopen. We weten, samen met onze klanten, ook gewapend met mondkapjes en desinfectiegel de notaris te vinden. Ik vind dit heel bijzonder gezien alle ontwikkelingen van de afgelopen tijd.
Hoe is dit te verklaren? Mensen met geld voelen momenteel weinig voor sparen en beleggen, dat was al eerder bekend. Investeren in ‘steen’ is in onzekere tijden altijd veilig en waardevast gebleken. Daar is nu door corona een motivatie bijgekomen. Een eigen vakantiehuis biedt in tijden van een pandemie namelijk de mogelijkheid om op vakantie te gaan, of je terug te trekken, op een veilige eigen plek. ‘Het Financieele Dagblad’ schreef onlangs over de enorme hausse in de verkoop van recreatiewoningen in Nederland. Ik zie deze trend ook in Italië. De huizenprijzen zijn niet gedaald, in tegenstelling tot wat sommige mensen zouden verwachten. Nee, ook in Italië zijn veel Italianen zelf tot de groep van huizenkopers toegetreden. Veel Italianen met woningen in de steden hebben ervaren wat het betekent om in de stad opgesloten te zitten tijdens de zware lockdown en willen nu een huis buiten de stad waar zij meer ruimte en vrijheid hebben. Buitenlanders die een vakantiehuis in Italië willen kopen hebben nu dus vaker concurrentie van Italiaanse huizenzoekers. Mooie huizen op een landelijke plek, met ruimte en een mooi uitzicht kunnen ­daardoor ineens sneller verkocht zijn dan we gewend waren.

Ciao, Laura

Laura@italiacasa.net

PS Heeft u in deze tijden ook interesse in een veilig eigen huis in Italië? Kijk dan op www.italiacasa.net en laat ons weten wat en waar u zoekt. We helpen graag!

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram