De magische Alpen

Laura de Rooy-Dekker

De zuidelijke Alpen in het noorden van Italië vormen een zeer aantrekkelijk gebied. Grenzend aan Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk bieden ze niet alleen eindeloze wintersportmogelijk­heden, maar ook kansen voor een investering in onroerend goed. Zo zijn er prachtige gebieden in de Valle d’Aosta, Piemonte en Südtirol. Valle d’Aosta biedt onder andere Courmayeur met de Mont Blanc en Breuil-Cervinia met de Monte Cervino (Matterhorn). Piemonte waar in 2006 de Olympische Winterspelen plaatsvonden heeft veel wintersportplaatsen op de kaart gezet, zoals Sestriere. En meer naar het oosten liggen Alto Adige, ook bekend als Südtirol, en Veneto, de regio’s waar de Dolomieten met de kenmerkende rotswanden en pieken overheersen en voor spectaculaire vergezichten zorgen. Südtirol was vroeger Oostenrijks wat zorgt voor een bijzondere sfeer. In de Valle d’Aosta is veel op de traditionele manier gebouwd, een bouwstijl die ook aan de Zwitserse kant van de grens te vinden is en terugvoert op de Middeleeuwen. Kenmerkend zijn de houten woningen die gebouwd werden op rotsstenen plateaus. Er wordt tegenwoordig in deze regio in de bouw nog altijd veel gewerkt met natuursteen en lokaal hout. Dit past mooi in de authentieke cultuur en tradities van de Valdostanen, die dankzij de besloten ligging tussen de bergen door de eeuwen heen bewaard zijn gebleven. De bouwstijl in Südtirol in de dorpen is een typische, Oostenrijkse bergdorpenstijl met chalets, aangevuld met details uit Italiaanse bouwstijlen. Kenmerkend zijn ook daar het gebruik van lokale materialen zoals natuursteen en hout en het respect voor het omringende landschap.
De vraag naar goede wintersportchalets en -appartementen is de afgelopen jaren toegenomen. Geschikt aanbod vinden is echter niet eenvoudig. De Italiaanse overheid heeft nooit grootschalige projecten toegestaan. Dit is de kwaliteit van de skigebieden ten goede gekomen. Er is weinig nieuws ontwikkeld in de afgelopen decennia en huizen en appartementen blijven in Italiaanse families of worden onderhands verkocht. Investeringen in de Italiaanse Alpen behouden hierdoor hun waarde. Over een aantal jaar, in februari 2026, worden de Olympische Winterspelen gehouden in Milaan en Cortina d’Ampezzo. Het in de regio Veneto gelegen Cortina, waar in 1956 de winterspelen ook al waren, is bezig met een comeback. Het zal de regio weer extra op de kaart zetten hetgeen interessant is voor investeerders de komende jaren. Onze verwachting is dat het gebied tussen de bekende Sella Ronda en Cortina een flinke ontwikkeling zal doormaken. •

Ciao, Laura

Laura@italiacasa.net

PS Interesse in een appartement of huis in de Italiaanse Alpen? Kijk eens naar het aanbod op italiacasa.net of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram