Huis voor 1 euro

Laura de Rooy-Dekker

Hoe aantrekkelijk klinkt dat? Een huis kopen voor 1 euro. Eens in de paar jaar verschijnt er een bericht in het nieuws dat een burge­meester van een klein plaatsje ergens in Italië woningen voor een symbolisch bedrag van 1 euro te koop aanbiedt. Onlangs was dat weer het geval. Een tv-producent pikte het op en bedacht er een programma over. RTL 4 zocht vervolgens kandidaten die in navolging van programma’s als Ik Vertrek en Het Roer Om gevolgd willen worden bij een aankoop en verbouwing. Op de afgelopen Second Home Beurs werd ik er door een bezoeker naar gevraagd. Aanleiding genoeg om me er eens in te verdiepen.
Plaatsen die in het verleden tot deze maatregel zijn overgegaan, ­liggen meestal in de binnenlanden van de eilanden of in minder welvarende en bekende regio’s zoals Basilicata, Molise of de Abruzzen. Het klinkt natuurlijk allemaal heel romantisch, maar wat zijn de ­‘mitsen en maren’ die er ongetwijfeld zullen zijn? Allereerst de voorwaarde dat de woning binnen een bepaalde periode opgeknapt en bewoond moet zijn. Het is van de betreffende burgemeester immers een noodgreep om het tij van het leeglopende dorp te keren. En wellicht om werkgelegenheid voor de lokale bouwsector te creëren. In deze dorpen wonen meestal alleen nog oudere mensen, de jongeren zijn bij gebrek aan werk vertrokken. Onderschat bovendien niet wat het kost om een lang verlaten pand weer bewoonbaar te maken. Reken op circa 1500 euro per vierkante meter, dus dat betekent voor een huis van 150 vierkante meter al 225.000 euro – een serieus bedrag. Zeker voor een plaats waarvan nog niet gezegd is dat het daadwerkelijk gaat lukken om het op de kaart te houden. Een belangrijke afweging is daarom of de plek zo’n investering waard is. Je wilt het immers te zijner tijd ook weer kunnen verkopen. Een ander addertje onder het gras kan zijn dat de eigenaren niet meer te ­achterhalen zijn, bijvoorbeeld omdat de laatste bewoner – zonder testament en te traceren familieleden – overleden is. Een woning zonder eigenaar kan niet overgedragen worden en voordat dit is opgelost volgt een moeizaam bureaucratisch traject waarvan niemand weet hoe lang het gaat duren. Ook is het belangrijk om voor een aankoop de kadastrale waarde uit te zoeken omdat dit het bedrag is waarover de overdrachtsbelasting berekend wordt. Bij aankoop van een huis voor 1 euro kan zomaar duizenden euro’s belasting geheven worden. Zo eenvoudig als het lijkt is het dus helaas niet. Maar het is wel een mooie aanleiding om te dromen over een huis in Italië…

Ciao, Laura

Laura@italiacasa.nl

PS Ook vaak aan het dromen van een huisje in Italië? Kom kennismaken op de beurs Second Home International van 9 t/m 11 maart in de Jaarbeurs in Utrecht. Van harte welkom! Download gratis entreekaarten op www.italiacasa.net.

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram