Le Marche: waar groen en blauw samenkomen

Laura de Rooy-Dekker

Ingeklemd tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee ligt de regio Le Marche. De Nederlandse naam luidt De Marken en de ‘ch’ wordt dan ook uitgesproken als onze ‘k’. Voor wie Toscane en Umbrië te druk en te duur geworden vindt, is deze regio een interessant alternatief. Zowel voor vakanties als voor een tweede huis. Sowieso is de belangstelling voor de aankoop van tweede huizen toegenomen nu sparen bij de bank nog nauwelijks iets oplevert. Betaalbare regio’s zijn Piemonte in het noorden, Le Marche en Abruzzo in het midden en het hele zuiden en daar zien we nu dan ook toegenomen interesse.
Le Marche heeft veel te bieden op het gebied van cultuur, historie en natuur. Le Marche heeft interessante steden zoals renaissancestad Urbino, havenstad Ancona en operastad Macerata. De badplaatsen aan de Adriatische kust en landinwaarts de bergen met zelfs enkele wintersportmogelijkheden maken het een afwisselende regio. Aangevuld met goede lokale voorzieningen, een heerlijk klimaat, de culinaire mogelijkheden, de vriendelijke bevolking en een interessant prijsniveau is het een aantrekkelijke regio om in te investeren, zowel voor de tweede­huizenkoper als voor mensen die willen emigreren.
Er is in Le Marche nauwelijks grootschalige landbouw, maar in plaats daarvan kleinere wijn- en olijfboomgaarden, gerund door lokale bedrijven die zich onderscheiden met kwalitatief hoogwaardige en vaak biologische producten. Hierdoor behoudt het landschap zijn aantrekkelijkheid voor mensen die rust, ruimte en privacy zoeken. De meeste van onze klanten kiezen voor de campagna maar er zijn er ook die een appartement pal aan de kust kopen. Het mooie van de regio is dat het allemaal mogelijk is. Ondanks de toenemende belangstelling en de genoemde kwaliteiten is Le Marche qua levensonderhoud nog steeds voordelig; een espresso vind je vaak nog voor minder dan een euro en in restaurants word je verrast met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ook de huizenkoper krijgt veel waar voor zijn geld. De typische Marchegiaanse huizen, meestal (voormalige) boerderijen, zijn groot en ­hebben een adembenemend uitzicht. Zo’n huis is van steen, heeft een voordeur met boog in het midden, ramen met houten luiken en antieke pannen op het dak. Binnen verdeelt de brede stenen trap in het midden van het huis de ruimte in tweeën en worden de grote ruimten gekenmerkt door cotto vloeren en houten balkenplafonds. Een mooie grote open haard maakt het plaatje compleet. Deze huizen zijn voor acceptabele bedragen te vinden, zowel als restauratieproject als in volledig gerenoveerde staat. Nog op zoek naar een vakantiebestemming in il bel paese? De nog zo pure regio Le Marche is een aanrader! Buon viaggio!

Ciao, Laura

Laura@italiacasa.net

PS Mijn collega’s in Le Marche zijn Robert Hofsteede en Henk Soer. Zij helpen u graag verder met het vinden van uw droomhuis in Le Marche! Kijk maar vast eens naar het gevarieerde aanbod op onze site www.italiacasa.net.

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram