Mare e monti

Laura de Rooy-Dekker

Denkend aan Ligurië zie ik mezelf in de zon op het terras bij mijn collega Marlies, uitkijkend over de olijfbomen en de Middellandse Zee. Het huis ligt vier kilometer van het strand en toch al op een hoogte van driehonderd meter. Dat is Ligurië. Wie Ligurië zegt, zegt ‘zee en bergen’, mare e monti. De smalle kuststrook in Noord-Italië, in het westen grenzend aan Frankrijk, in het noorden aan Piëmonte en in het oosten aan Toscane, was begin 20ste eeuw al populair bij de Engelse adel. In de jaren zeventig vierden veel Nederlanders er hun vakantie. Sinds die periode is de Bloemenrivièra steeds aantrekkelijker geworden als gebied voor een vakantiehuis. Waarom? Allereerst om klimatologische redenen. De zon presteert het hier om net zoveel te schijnen als in Zuid-Italië en het slechtere weer uit het noorden wordt tegengehouden door de bergen waardoor op diverse plekken langs de kust zogenaamde microklimaten zijn ontstaan. Ten tweede is de goede bereikbaarheid een belangrijke reden; het gebied is vanuit België en Nederland in een dag aan te rijden en verschillende luchthavens bieden goede verbindingen. De laatste maar misschien wel belangrijkste reden is de geweldige combinatie van zee en bergen die je terugvindt in het eten, in de natuur, in de levensstijl van de bewoners en zelfs in de bouwstijl.
Het onroerendgoedaanbod bestaat aan zee grotendeels uit appartementen, zowel in recente gebouwen als in fraaie villa’s in Liberty- stijl van rond de eeuwwisseling. In het binnenland zijn middeleeuwse dorpshuizen populair en voor wat meer privacy zijn nieuw gebouwde landhuizen zeer in trek. Een investering in Ligurië is een goede keuze, er is hier de afgelopen jaren behoorlijk aan de weg getimmerd. Veel kustplaatsen zijn verfraaid met nieuwe jachthavens. Van San Lorenzo al Mare vlak bij Imperia tot Ospedaletti, net voorbij San­remo, is het spoor langs de kust omgetoverd tot het langste fietspad langs zee in Europa. Populair bij zowel locals als toeristen. Ook Genua kreeg een facelift. Toeristisch wordt de regio steeds aantrekkelijker, maar wie denkt dat Ligurië overspoeld wordt door toeristen heeft het mis. Aan de kust is het dagelijkse leven nog niet erg veranderd. Waar aan veel Europese kusten de locals verdwenen door de prijsstijgingen, is dat in Ligurië niet zo. En dus schuif ik binnenkort weer heerlijk aan bij Maurizio en Angela, de buren van Marlies, in hun agriturismo. Altijd minimaal drie gangen, middag of avond. Ik kan de huisgemaakte pesto al bijna proeven. Gemaakt van de zo heerlijk geurende basilicum, product van land en de zilte zeelucht. Niet voor niets heet de agriturismo Maremonti!

Ciao, Laura

Laura@italiacasa.net

PS Neem een kijkje op www.italiacasa.net voor een selectie van het aanbod in Ligurië. Mijn collega Marlies de Waal staat graag klaar voor mensen die in deze fijne regio willen zoeken. Enkele van haar aanraders zijn de referentienummers 3389, 3688, 3774 en 2526.

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram