Skitalia

Laura de Rooy-Dekker

Tijdens het schrijven van deze column is de eerste verse sneeuw alweer gevallen in de Alpen. Skiliefhebbers uit de Lage Landen reizen ’s winters massaal af naar de Alpenlanden Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, maar als je naast skifanaat ook gek bent op Italië is de kans groot dat je, net als ik, kiest voor de zonnige zuidkant van de Alpen. Bijvoorbeeld voor een van de prachtige skigebieden in Piëmonte, de Valle d’Aosta of Südtirol. Zo zijn daar bijvoorbeeld Courmayeur met de Mont Blanc, Breuil-Cervinia met de Monte Cervino die wellicht bij velen beter bekend is als de Matterhorn en Ortisei, Santa Cristina en Corvara aan de bekende Sella Ronda met de overweldigende uitzichten op grillige bergtoppen. Nog maar relatief weinig Belgen en Nederlanders hebben het genot van wintersport in Italië ontdekt. Bedenk maar eens hoe heerlijk het is om het skiën of snowboarden te combineren met de fantastische Italiaanse keuken. Hier geen grootschalige zelfbedieningsrestaurants, maar verrassende restaurantjes in berghutten langs de piste. In de Dolomieten is zelfs een flink aantal goedbezochte sterrenrestaurants in de wintersportplaatsen te vinden .
De vraag naar goede wintersportappartementen is de afgelopen jaren, althans bij ons, toegenomen. Geschikt aanbod vinden is echter niet eenvoudig. Ook voor de wintersportgebieden geldt dat de Italiaanse overheid nooit grootschalige projecten heeft toegestaan. Dit is de kwaliteit van de skigebieden ten goede gekomen. In de Valle d’Aosta en de Dolomieten is veel op de traditionele manier gebouwd, een bouwstijl die ook aan de Zwitserse en Oostenrijkse kanten van de grens te vinden is en terugvoert naar de middeleeuwen. Kenmerkend zijn de houten woningen die gebouwd werden op rotsstenen
plateaus. Vandaag wordt in deze regio in de bouw nog altijd veel gewerkt met natuursteen en lokaal hout. Dit past mooi in de authentieke cultuur en tradities van de Valdostanen en Südtirolers, die dankzij de besloten ligging tussen de bergen door de eeuwen heen goed bewaard zijn gebleven.
De aankoop van een wintersportchalet of -appartement in Italië is een goede investering. Niet alleen zakelijk gezien met de waarde-vastheid door de relatieve schaarste van goed aanbod en de hoog­gelegen en daardoor sneeuwzekere wintersportgebieden. Maar ook, en misschien wel minstens zo belangrijk, is het een uitstekende investering in eigen geluk en sportief Italiaans genot!

Ciao, Laura

laura@italiacasa.nl

PS Recent is er door mijn Dolomieten-collega Barry van Eldijk veel ‘vers’ aanbod op de website geplaatst. Kijk maar eens naar de referentienummers 3456-3481 op www.italiacasa.nl: relatief betaalbaar aanbod in en rond Arabba aan de beroemde Sella Ronda.

 

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram