Toscane aan de top

Laura de Rooy-Dekker

De naam van de regio Toscane roept bijna automatisch een beeld op van de oude boerderij op de top van een heuvel, in een decor van goudgele velden, cipressen en kronkelende weggetjes. Tegelijkertijd komen mooie plaatjes van de Duomo van Florence, de campo in Siena en van de straatjes in Lucca in herinnering. Zowel kunst als natuur zijn aspecten waaraan Toscane voor een groot deel zijn faam als een van de mooiste gebieden ter wereld dankt.
Maar er is meer wat deze regio zo interessant maakt voor een tweede huis. Neem nu de Costa Etrusca, de kuststrook die zich uitstrekt van Livorno tot voorbij de grens met Lazio. Het noordelijke deel tussen grofweg Cecina en Piombino biedt vele verrassingen. Het ligt op slechts veertig minuten van Pisa Airport en heeft een microklimaat vergelijkbaar met dat van Sanremo, waardoor ook een verblijf in de winter hier zeer aangenaam is. Zo heeft Bolgheri zich ontwikkeld tot een internationaal bekende wijnstreek en staan er in de tuinen van Donoratico volop sinaasappelbomen die doen denken aan het veel zuidelijker gelegen Sicilië. De kust kent hier nog tien maanden per jaar rust en er zijn lange, brede zandstranden, maar ook een prachtig heuvellandschap met adembenemende vergezichten tot aan de Eilanden Corsica en Elba. Er zijn bijzondere resten van de eeuwenoude Etruskische cultuur terug te vinden, ook verder landinwaarts bij het bekende stadje Volterra.
Vanuit Volterra in noordelijke richting ligt een ander verrassend gebeid, de Valdera, waar je nog eenvoudig in contact komt met het echte ­Toscaanse leven. Uiteraard is hier toerisme, maar op kleine schaal. De vele authentieke dorpjes zijn nog bewoond door de ‘gewone’ Italiaan.
Toscane biedt veel interessante deelregio’s voor tweedehuiszoekers. Ook de bouwstijlen zijn divers. Omdat het een agrarische regio is, vind je er veel boerderijen, van groot tot klein. Met dikke natuurstenen muren en kleine ramen om de warmte buiten te houden. Gerestaureerd met behoud van originele elementen, zoals oude haarden en balken-plafonds, zijn dit waardevolle en geliefde objecten. In de heuvels, even buiten de steden, staan ook veel villa’s in Liberty-stijl. Mooie statige huizen uit het begin van de 20ste eeuw, met hoge plafonds, grote ramen en fraai gedecoreerde vloeren. Een bouwstijl die weer erg in trek komt vanwege de prettige atmosfeer en de grote lichte vertrekken.
Toscane is meer dan heerlijk eten en prachtige steden. De regio biedt ook sportievelingen veel: hiken of paardrijden in de Maremma, watersporten langs de lange kust, fietsen en zelfs skiën in de Alpi Apuane. Toscane is en blijft een topper in Italië, in Europa, in de wereld!

Ciao, Laura

Laura@italiacasa.net

PS Op onze site www.italiacasa.net staan veel Toscaanse huizen. Mijn Toscane-collega Maarten Wetzels selecteerde een aantal interessante objecten in de hierboven beschreven delen van Toscane. Kijk maar eens naar de referentienummers 3679, 3955, 4107 en 4109. Hij helpt u graag verder met het vinden van uw droomhuis in Toscane!

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram