Tuin als toegevoegde waarde

Laura de Rooy-Dekker

Het heerlijke Italiaanse buitenleven is een van de grote pluspunten voor mensen van boven de Alpen die in Italië investeren in een tweede huis. Het buitenleven speelt zich af in dorpen en steden op straat en op de vele pleinen. Buitenlanders met een huis in Italië willen dit voortzetten rondom hun eigen huis en daarin speelt de tuin een centrale rol. Ze willen met name genieten van hun tuin en zijn bereid daar geld aan uit te geven. Voor Italianen is dit anders, zij leven veelal als vanzelf buiten en beleven hun tuin meer als iets functioneels. De tuin wordt gebruikt voor de orto, de moestuin, en levert lekkere tomaten en courgettes op. Of er staan fruitbomen die resulteren in huisgemaakte jam. Een gezellig zitje in een zonnige hoek van de tuin of een groot en sfeervol terras voor diners op lange zomeravonden zijn voor Italianen minder belangrijk dan voor buitenlanders.
Een goed plan voor de tuin is een must. Voor bezitters van tweede huizen is een onderhoudsvriendelijke tuin belangrijk en daar zijn oplossingen voor. Volledig onderhoudsvrij bestaat niet, maar de mate van onderhoud is variabel. Het moet vooraf duidelijk zijn hoe de tuin gebruikt gaat worden, door wie en vooral wanneer – en ook hoeveel tijd de eigenaren er zelf in willen en kunnen steken. Dat alles is medebepalend voor het ontwerp. Zo zijn er mensen die hun tuin juist in het voor- en najaar optimaal willen zien floreren omdat ze er dan altijd zijn. Of juist het hoogtepunt qua bloei willen beleven in de hete zomermaanden. Het kan allemaal, mits er een goed plan aan de basis ligt. Grote grasvelden rondom een tweede woning zijn niet zo handig. Als je dan komt moet je eerst eindeloos grasmaaien – of laten maaien. Wat dan wel? Als de tuin groot is doet in plaats van een grasveld een stuk weiland, waarin je mooie wilde veldbloemen zaait, het goed. Werk verder bijvoorbeeld met grote speels opgezette terrassen, grind of afgebakende perken. Grote hoeveelheden van dezelfde plant is ook praktisch en eigenlijk ontzettend mooi. Onderhoudsvriendelijke planten zijn bijvoorbeeld oleanders, mirte en jasmijn. Ook de geurige lavendel, rozemarijn en salie doen het goed. Granaatappel-, vijgen-, Italiaanse laurier- (alloro), olijfbomen en de bekende cipressen zijn makkelijke bomen voor in de tuin. En als je van rozen houdt: zet ze in grote hoeveelheden in je tuin, ze zijn in Italië veel makkelijker dan je denkt. Tot slot een belangrijk punt van aandacht: de afwatering. Niet alleen door de enorme hoeveelheid regen die in korte tijd kan vallen, maar ook door de hoogteverschillen die vaak in Italiaanse tuinen voorkomen, is het van belang dit zorgvuldig te regelen. Een tuin waarover van tevoren goed is nagedacht levert veel genot op voor de eigenaren en is van toegevoegde waarde voor het tweede huis.

Ciao, Laura
Laura@italiacasa.net

PS We werken in Italië samen met de Nederlandse Marie-José Reynaerts die gespecialiseerd is in Italiaanse tuinen. Voor advies, ontwerp en aanleg breng ik u graag met haar in contact.

 

 

 

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram