Veel geluk en voorspoed!

Laura de Rooy-Dekker

In het katholieke Italië kan de buitenlandse huizenbezitter op een dag een verrassend bezoekje krijgen. Het overkwam verschillende van onze klanten en de reacties zijn even verschillend als ludiek. De deurbel gaat en daar staat de priester van het dorp voor de deur. Hij komt kennismaken, feliciteert de mensen met de nieuwe woning en vraagt of hij het huis mag inzegenen. Vaak is verbazing de eerste reactie, gevolgd door gedachten die variëren tussen ‘wat een bijzonder en mooi idee’ en ‘wat een onzin’. Een nuchter stel dat de man vriendelijk bedankte, maakte een jaar later alsnog gebruik van zijn aanbod. Onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ vertrouwden zij de priester de handeling graag toe. Een lekkage, een groen uitgeslagen zwembad en een pechgeval waarbij de eigenaar van een trapje viel en zijn enkel brak, vormden de aanleiding voor deze keuze. Er zijn verschillende manieren waarop het inzegenen gebeurt, maar in de meeste gevallen wordt er een speciale afspraak voor gemaakt. De priester komt dan in vol ornaat om het ritueel, liefst in het bijzijn van alle bewoners, uit te voeren. In elke ruimte van het huis wordt wij­water gesprenkeld en buiten wordt het water in de richting van de vier windstreken gesprenkeld. Dit alles gaat gepaard met het uit­spreken van de wens dat het huis een veilig en fijn onderdak mag bieden aan de bewoners en dat het schade door stormen en andere ongemakken bespaard mag blijven. Een glaasje en een hapje maken het feest compleet en daarna gaat de priester weer zijns weegs, liefst natuurlijk met een envelopje waarin de eigenaren van het huis een bijdrage voor de kerk hebben gestopt. Het is een sympathieke en ook slimme manier van de kerk om bewoners van het dorp, en dus ook de buitenlanders, bij de kerk te betrekken.
Of je nu gelovig bent of niet, het is best een mooie gedachte om in een gezegend huis te wonen. Alleen dat al vind ik een goede reden om ook als gast aan deze Italiaanse traditie mee te doen. En bovendien: je weet maar nooit…

Ciao, Laura
Laura@italiacasa.net

PS Ook op zoek naar geluk in een Italiaans huis? Neem een kijkje op www.italiacasa.net en ontdek wat er met uw budget mogelijk is!

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram