Veel voor weinig, of weinig voor veel?

Laura de Rooy-Dekker

In de vorige column belichtte ik de mogelijkheden in het noorden van de laars. Nu zijn het midden en het zuiden aan de beurt. Wat koop je voor je geld? Inzicht in de regionale verschillen is handig zodat een mismatch tussen budget en wensen voorkomen kan worden. Eerst de bekendste regio, maar ook de meest kostbare, Toscane. In de jaren tachtig en negentig zijn daar veel gehuchtjes en boerenhoeves omgebouwd tot residenties met verschillende individuele woningen en gemeenschappelijke voorzieningen zoals een zwembad. Goede appartementen in een dergelijke borgo zijn schaars. Recent gerestaureerde projecten zijn aan de prijs, denk aan een bedrag tussen de vier en zeven ton. In de minder recent gerestaureerde borghi vind je nog lagere prijzen, maar veelal vragen die om renovatie. Vrijstaande huizen met drie of meer slaapkamers en zwembad in de meer bekende gebieden zoals Chianti, Crete Senesi en de Tireense kust zijn onder een miljoen zeer schaars en vragen ook om renovatie. Recent gebouwde of gerestaureerde villa’s zijn er vanaf circa 1,4 miljoen. Ligging en een panoramisch uitzicht drijven de prijzen verder op.
Umbrië kent ook een flink prijsniveau, maar dat ligt nog wel onder dat van Toscane. Voor rond de twee tot drie ton koop je in Umbrië een dorpsappartement met twee tot drie slaapkamers met balkon of appartement in een borgo met twee slaapkamers en kleine tuin. Rond de vijf ton koop je een villa met drie slaapkamers en gestuukte muren of een natuurstenen boerenhuis op een iets meer afgelegen plek, of dat nog deels gerenoveerd moet worden. Vanaf circa acht ton zijn er huizen die aan de belangrijkste wensen voldoen, zoals vier slaapkamers, zwembad, uitzicht en een authentiek karakter. De regio Le Marche heeft voor midden-Italië het gunstigste prijsniveau. In deze groene regio tussen de Adriatische zee en de Apennijnen vind je restauratieprojecten (ruïnes), kleine dorpshuisjes en appartementjes tot en rond de twee ton, twee-slaapkamerappartementen met gedeeld zwembad vanaf twee ton. Vrijstaande huizen met twee tot drie slaapkamers vanaf 3,5 ton en met een budget vanaf vijf ton mooie villa’s met zwembad en een authentiek karakter (houten balken, stenen muren).
Dan door naar de hak van de laars, Puglia. Het prijsniveau van deze regio was tot voor kort laag, maar door de gestegen populariteit de afgelopen jaren gaan daar de prijzen ook omhoog. Tot zo’n 2,5 ton zijn het veelal appartementen, dorpswoningen en te restau­reren trulli (de karakteristieke kegelvormige huisjes). Vanaf circa 2,5 tot vier ton zijn er niet al te grote vrijstaande woningen, waar al dan niet nog wat werk aan is. Vanaf vier ton vind je vrijstaande huizen met zwembad en vanaf circa zes ton kom je in Puglia in het hogere segment en vind je grotere vrijstaande woningen met goede ligging en zwembad. Masserie, fortachtige boerencomplexen die vaak tot een toeristische activiteit omgebouwd worden, zijn er vanaf circa een miljoen. Succes met de regiokeuze!

Ciao, Laura
Laura@italiacasa.net

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram