Verschillen in de makelaardij

Laura de Rooy-Dekker

In Nederland mag iedereen zich makelaar noemen, het is een vrij beroep. In Italië is het een beschermd beroep, bij de wet geregeld. Alleen een erkend makelaar mag bemiddelen bij aan- en verkoop van onroerend goed. Een bevoegd makelaar heeft niet alleen de beroepsopleiding met succes afgerond, maar heeft om zijn beroep uit te kunnen oefenen ook een licentie nodig. Daarnaast is hij verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en zich in te schrijven bij de lokale Kamer van Koophandel.
Een groot verschil met Nederland is dat de Italiaanse makelaar de belangen kan behartigen van beide partijen, van de koper én van de verkoper. De makelaar heeft de rol van bemiddelaar: hij brengt beide partijen bij elkaar met als doel dat er een woning verkocht wordt. Hij is dus gerechtigd om voor beide partijen te werken en wordt dan ook door beide partijen betaald. We zien ook regelmatig een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar, twee makelaars werken dan samen. Courtage is overigens alleen verschuldigd aan een bevoegde makelaar. Er zit helaas veel kaf onder het koren en het is daarom altijd verstandig om te controleren of een makelaar ook werkelijk is wat hij zegt te zijn. Het is voor de Italiaanse wet strafbaar als iemand die geen makelaarslicentie heeft, bemiddelt in onroerend goed.
Een ander verschil is dat Italiaanse verkopers hun huis zelden bij één makelaar te koop aanbieden. Het gevolg hiervan is dat huizenzoekers vaak hetzelfde huis tegenkomen bij verschillende makelaars en regelmatig ook nog tegen verschillende prijzen. De meeste makelaars werken zeer lokaal en hebben alleen woningen uit de eigen gemeente of omringende gemeenten in hun portfolio. Makelaars die een hele regio als werkgebied hebben zijn er nauwelijks. Het is gebruikelijk dat een erkend makelaar zich aansluit bij een officiële beroepsorganisatie, te vergelijken met onze NVM. Italië kent een aantal van deze organisaties. De bekendste is de FIAIP, Federazione Italiana Agenti Immobiliari Profeassionali (Italiaanse federatie van professionele makelaars) waar ook wij lid van zijn. ItaliaCasa is, als enige Nederlandstalige partij, bevoegd makelaar en actief in vrijwel heel Italië.
In de meest gevraagde gebieden, dat is met name in Midden- en Noord-Italië, hebben we zowel eigen aanbod als aanbod via betrouwbare lokale partners. Aanbod dat al geselecteerd is op geschiktheid voor buitenlandse huizenzoekers. Al onze regio­managers hebben een uitgebreid netwerk ter plaatse en helpen zo onze klanten met het vinden en aankopen van hun droomhuis. Of met het, meestal na er vele jaren van te hebben genoten, verkopen daarvan. Een leukere werkplek dan Il bel paese bestaat er voor mij niet!

Ciao, Laura

Laura@italiacasa.net

PS Op onze website is meer te lezen over het Italiaanse koopproces, onze manier van werken en de regio’s waar we actief zijn: www.italiacasa.net.

 

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram