Wintersport in de Italiaanse Alpen

Laura de Rooy-Dekker

In het noorden van Italië, grenzend aan Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, vormen de zuidelijke Alpen een zeer aantrekkelijk wintersportgebied. De regio biedt onder andere Courmayeur met de Monte Bianco (inderdaad, de Mont Blanc), Breuil-Cervinia met de Monte ­Cervino (wellicht beter bekend als de Matterhorn) en het skigebied rond de fameuze Monte Rosa. Piemonte, waar in 2006 de Olympische Winterspelen plaatsvonden, heeft ook veel wintersportplaatsen op de kaart gezet. Meer naar het oosten vinden we Alto Adige, ook bekend als Südtirol en de regio waar de Dolomieten overheersen en voor spectaculaire vergezichten zorgen. Dit gebied was vroeger Oostenrijks, en de mix met de mediterrane levensstijl zorgt voor een bijzondere sfeer. Extra aantrekkelijk wordt de wintersport door de combinatie met de fantastische Italiaanse keuken. Geen grootschalige zelfservice restaurants, maar verrassende restaurantjes in berghutten. In de Dolomieten is zelfs een aantal sterrenrestaurants aan de piste te vinden.
In de Valle d’Aosta is veel traditionele bouw, een stijl die ook aan de Zwitserse kant van de grens in Wallis te vinden is en terugvoert naar de middeleeuwen. Kenmerkend zijn de houten woningen die gebouwd werden op rotsstenen plateaus. Er wordt tegenwoordig in deze regio in de bouw nog altijd veel gewerkt met natuursteen en lokaal hout. Dit past mooi in de authentieke cultuur en tradities van de Valdostanen, die dankzij de besloten ligging tussen de bergen door de eeuwen heen goed bewaard zijn gebleven. De bouwstijl in Südtirol in de dorpen is een typische, Oostenrijkse bergdorpenstijl met chalets, aangevuld met karakteristieke details uit de zuidelijke Italiaanse bouwstijlen. Kenmerkend zijn ook het gebruik van lokale materialen zoals natuursteen en respect voor het omringende landschap.
De vraag naar goede wintersportchalets of -appartementen is de afgelopen jaren toegenomen. Geschikt aanbod vinden is echter niet eenvoudig. Ook voor de wintersportgebieden geldt dat de Italiaanse overheid nooit grootschalige projecten heeft toegestaan. Dit is de kwaliteit van de skigebieden ten goede gekomen. Er is weinig nieuws ontwikkeld in de afgelopen decennia, en huizen en appartementen blijven in Italiaanse families of worden onderhands verkocht. Investeringen in de Italiaanse Alpen behouden hierdoor hun waarde. De aankoop van een wintersportchalet of -appartement is dus een goede investering. Niet alleen zakelijk, gezien de waardevastheid en de goede verhuurmogelijkheden in de hooggelegen en dus sneeuwzekere wintersportgebieden. Maar ook, en misschien wel minstens zo belangrijk, is het een uitstekende investering in eigen geluk en Italiaans genot!

Ciao, Laura

laura@italiacasa.nl

PS Interesse in een appartement of huis in de Italiaanse Alpen? Kijk eens naar het aanbod op www.italiacasa.nl of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram