De finale

Laura de Rooy-Dekker

Als het huis gevonden is en er prijsovereenstemming bereikt is met de verkoper, volgt het opstellen van het koopcontract en het bezoek aan de notaris voor de officiële overdracht. Dit is voor onze klanten de afsluiting van het zoek- en aankooptraject en een feestelijk hoogtepunt met een glaasje Italiaanse bubbels na afloop. De verschillende notarissen die ik inmiddels heb meegemaakt, werken allemaal anders en elke keer is er wel een verrassend element tijdens een overdracht. Een van de meest bijzondere aktes die ik heb meegemaakt, was die waar het te verkopen huis bezit was van twaalf broers en zussen die, op enkele reeds gestorvenen na, allen bij de akte aanwezig waren om hun handtekening te zetten. De keurige kamer van de notaris puilde uit en er werd hier en daar een traantje weggepinkt.
Als kopers de Italiaanse taal machtig zijn tekenen zij zelf, anders wordt een volmacht, procura, opgesteld voor een Italiaans sprekende vertrouwenspersoon om namens de kopers te tekenen. Iets dat iedere notaris vervolgens doet, is het voorlezen van de akte. De een doet dit letterlijk woord voor woord, de ander vliegt murmelend door de tekst, slechts stoppend voor duidelijkere taal bij de belangrijke passages. In sommige gevallen moet ook een hypotheek, die de verkoper op het huis had, worden afgelost en geannuleerd. In Italië is een hypotheek verbonden aan een huis en niet aan een persoon. Daarom wordt er van tevoren goed gecontroleerd of er geen hypotheek op het aan te kopen huis rust, zodat de aankoop van een pand met schuld wordt voorkomen. De duur van de bijeenkomst bij de notaris is niet te voorspellen. Het kan zijn dat je na een uurtje weer buiten staat, maar een zitting van enkele uren – soms oplopend tot een uur of vier – behoort ook tot de mogelijkheden. Zorg dat je van tevoren je benodigde espresso of cappuccino gedronken hebt, want de notaris die zijn klanten iets te drinken aanbiedt is een zeldzaamheid. Koffie drinkt men in Italië immers in de bar en niet op kantoor. Zo kon het gebeuren dat we onlangs in Piemonte een ware beproeving doorstonden toen we, door een angstig avontuur met een bijna auto-ongeluk op weg naar de notaris, te laat kwamen bij de notariële akte waardoor de vooraf ingeplande koffie er bij inschoot en we enkele uren op een droogje zaten. Na afloop werd er gedronken op het huis én op het engeltje op de schouder! Salute!

 

Ciao, Laura

Laura@italiacasa.nl

 

PS Geïnteresseerd in Italiaans onroerend goed? Zet dan de volgende data in de agenda en kom kennismaken op de beurs Second Home International: 3-5 februari in Flanders Expo in Gent en 9-11 maart in de Jaarbeurs in Utrecht. Van harte welkom! Download uw gratis entreekaarten op www.italiacasa.net.

 

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram