De Noord-Italiaanse meren

Laura de Rooy-Dekker

In het noorden van de laars vormen de grote bekende meren een aantrekkelijk gebied voor een tweede huis. De prachtige aanblik van water met op de achtergrond de bergen spreekt bij velen tot de verbeelding. Van oudsher trokken veel Italianen en buitenlanders erheen om te genieten van het rustige leven in deze betoverende omgeving. Al in de Romeinse tijd werden nederzettingen gebouwd aan de oevers van het Lago Maggiore, het Como- en het Gardameer. In later eeuwen vestigden de welgestelden zich rond de meren. Langs de oevers van het Comomeer is dit onder andere te zien aan de bijzondere villa’s met parkachtige tuinen, die in de 18de en 19de eeuw gebouwd werden door in de zijde-industrie rijk geworden kooplieden. En ook aan het Lago Maggiore, met bekende plaatsen als Stresa en Verbania, werd eind 19de, begin 20ste eeuw volop gebouwd. De grandeur uit die tijd is nog altijd te zien aan de immense hotels en villa’s direct aan het water, met hun jugendstil-kenmerken en grote weelderige tuinen. Veel van de oude villa’s zijn nog familiebezit, maar er zijn er ook steeds meer die gerenoveerd en opgesplitst worden in appartementen en daardoor interessant worden voor de buitenlandse markt.
Ook vandaag de dag zijn de meren mateloos populair. De reisafstand vanuit Nederland en België is gunstig. Met de auto rijd je in een dag naar het Lago Maggiore, het Comomeer of het Gardameer, en ook met het vliegtuig of de trein zijn de verbindingen goed. Het internationale publiek dat op de meren afkomt maakt dat het uit investeringsoogpunt ook interessant is om hier onroerend goed te kopen. Een lang verhuurseizoen, van Pasen tot de herfstvakantie, kan desgewenst voor een goed rendement zorgen. Woningen in het merengebied zijn niet goedkoop, maar wel waardevast. Wat het gebied verder heel geliefd maakt, is de goede mix van natuur en cultuur. Ook de nabijheid van wintersportmogelijkheden is voor velen natuurlijk een pluspunt.
Naast de drie grote meren zijn er ook een aantal kleinere meren die interessant zijn. Ten westen van het Lago Maggiore het Lago d’Orta bijvoorbeeld, tussen het Comomeer en het Gardameer het Lago d’Iseo. Beide meren verheugen zich in een groeiende belangstelling van buitenlandse huizenkopers. En dan is er tussen het Lago Maggiore en het Comomeer nog het middelgrote meer van Lugano. Dit meer ligt grotendeels in het Italiaans-sprekende deel van Zwitserland, maar zowel aan de west- als aan de oostzijde ligt een flink deel in Italië. De nabijheid van het degelijke en georganiseerde Zwitserland maakt dit meer ook een interessante plek om te investeren. In ieder geval voor wie houdt van the best of both worlds.

Ciao, Laura
Laura@italiacasa.net

PS Mijn collega’s voor de meren hebben een interessante selectie van mogelijkheden op onze website geplaatst. Neem een kijkje op www.italiacasa.net of neem contact met hen op: Sonja de Nooij voor Lago di Como, Bart Steenken voor Lago Maggiore en Maarten Wetzels voor Lago di Garda.

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram