De opkomst van Puglia

Laura de Rooy-Dekker

De hak van de laars is de afgelopen jaren qua toerisme sterk gegroeid en ik bespeur ook een toename van de interesse in een tweede huis daar in het diepe zuiden. Er zijn steeds betere vliegverbindingen gekomen naar de steden Bari en Brindisi waardoor Puglia eenvoudiger bereikbaar is geworden. De regio, in het Nederlands overigens Apulië genaamd, kenmerkt zich door een overwegend vlak landschap, meestal met wijngaarden of eeuwenoude olijfbomen, en het feit dat de zee altijd heel dichtbij is. Tel daarbij op dat er vele sfeervolle ­dorpen en stadjes zijn en je begrijpt dat ook deze Italiaanse regio zich de afgelopen jaren op de komst van buitenlandse toeristen gericht heeft. De stad Lecce, in de zuidelijke streek Salento, is een barokparel en wordt ook wel het tweede Florence van Italië genoemd. De Salento, het diepste punt van de hak, heeft de kust werkelijk altijd op zeer korte afstand. Je kunt er eenvoudig op 1 dag in 3 ­verschillende zeeën zwemmen, de Adriatische, de Ionische en de ­Middellandse. Nadat je dit gedaan hebt kun je je laten verwennen met het heerlijkste verse eten en regionale wijnen. Meer naar het noorden kom je in de streek Valle d’Itria, met de stadjes Alberobello en Ostuni en bekend om de witgepleisterde kegelvormige huisjes, de trulli. Deze huizen zijn vaak eeuwenoud, de oudste dateren zelfs uit het begin van de zestiende eeuw. Gebouwd in een tijd waarin verwarming en airconditioning niet bestonden, boden ze met hun dikke muren bescherming tegen zon en kou. Tegenwoordig worden clusters van enkele trulli bij elkaar vaak als vakantiehuis verkocht. Je hebt ­dan natuurlijk een heel bijzonder huis.
Ook heel bijzonder zijn de masserie. Een masseria is een grote, oude, vaak ommuurde, statige boerenhoeve. Tegenwoordig worden deze objecten veel verbouwd tot boetiekhotel of anderszins ingezet voor het toerisme. Maar ze komen ook op de markt als second home en bieden dan heerlijk veel ruimte en privacy. Deze trulli en masserie aangevuld met moderne villa’s, betaalbare dorpshuizen en appartementen aan zee zorgen voor een zeer interessante en gevarieerde onroerendgoedmarkt in Puglia. Als we in 2021 corona beter onder controle hebben en hopelijk weer mogen reizen, wat ik overigens iedereen toewens, dan staat een bezoek aan Puglia hoog op mijn verlanglijst. Wie weet tot ziens in een fijne masseria of trullo!

Ciao, Laura

Laura@italiacasa.net

PS Geïnteresseerd in deze opkomende regio waar de onroerendgoedprijzen nog aantrekkelijk zijn? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar referenties 4321, 4267 en 4051 op www.italiacasa.nl.

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram