Dromers

Laura de Rooy-Dekker

Ik hou van ze en ik baal van ze. Ik heb bewondering voor ze en ik kan er heel moe van worden. Ik heb het over dromers. Dromen is fijn en belangrijk, maar er schuilt ook een gevaar in. Voor vrijwel iedereen die een huis in Italië wil kopen begint het met een droom. Een droom over een huis met een heerlijk uitzicht over de Middellandse of Adriatische zee. Een droom over het Italiaanse leven, wandelend over met olijfbomen begroeide heuvels, genietend van een slow-foodgerecht en een mooi glas wijn of jezelf vergapend aan de prachtige pleinen en gebouwen die het land rijk is. Ook
een droom over het verbouwen van een oude vervallen boerderij, met de romantiek van het opknappen van mooie houten ­balkenplafonds, open haarden en een gezellige boerenkeuken, kan heel fijn zijn.
Het moment waarop zo’n droom overgaat in een nachtmerrie, bijvoorbeeld met verzakkingen, een instortend dak of kosten  die de pan uit rijzen, wil niemand meemaken. Een gedegen ­voorbereiding, goede communicatie met de bouwlieden en ­realistische ideeën over de (o.a. financiële) haalbaarheid van een en ander zijn essentieel om dit te voorkomen. Van mensen die hun Italiaanse dromen met me delen leer ik veel over hetgeen ze zoeken en belangrijk vinden. Dat vind ik leuk. Ik ga meedenken, huizen zoeken die bij hun wensen passen en we maken plannen voor een bezichtigingsreis.
Er is echter ook een groep dromers waarmee we niet verder komen. Soms zijn er dromers die jarenlang, soms wel tien jaar, blijven dromen en er niet aan toekomen om hun dromen om te zetten in actie. Ook kom ik af en toe dromers tegen die denken dat Italië nog een half ontwikkelingsland is waar ze voor een prikkie een huis kunnen kopen. Met dit laatste type dromers kunnen mijn collega’s en ik eigenlijk geen kant uit. Het is zonde van ieders tijd om een zoektocht te beginnen naar iets dat niet bestaat. Met het oog op de groep dromers die lang blijft dromen en er niet aan toe komt om stappen te zetten moest ik denken aan het boek Dromen, Durven, Doen, de inmiddels al ruim vijftien jaar oude bestseller van gedragswetenschapper en columnist Ben Tiggelaar. Wie weet hebben sommige mensen ook voor hun Italiaanse droom baat bij zijn stappenplan om van dromen via durven naar doen te gaan. Of Ben een Italië-liefhebber is weet ik niet, maar het zou me wel goed uitkomen. Dan kan hij daar misschien eens een column over schrijven. Sogna, osa, fai! •

Ciao, Laura
Laura@italiacasa.net

PS Op onze website staan veel huizen om bij weg te dromen, in veel verschillende regio’s. Tip top gerestaureerd of nog volledig op te knappen, voor elke droom een invulling. Neem een kijkje op italiacasa.net en laat weten als we kunnen helpen bij het realiseren van de droom!

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram