Het groene hart

Laura de Rooy-Dekker

Umbrië, één van de weinige Italiaanse regio’s zonder kust, wordt wel het groene hart van Italië genoemd. Glooiende heuvels met akkers, wijn- en olijfgaarden bepalen het landschap. Deze centraal in de laars ­gelegen regio is niet alleen zeer rijk aan natuurschoon, maar ook aan historie, cultuur en culinair genot. Velen genieten er van prachtige middeleeuwse steden als Perugia en Assisi. En voor liefhebbers van geschiedenis is er veel te ontdekken dankzij de Etrusken die er hun sporen nalieten en Hannibal die aan het Trasimeense meer de ­Romeinen versloeg. Na de opkomst van Toscane in de jaren zeventig en tachtig ontdekten nieuwsgierige Noord-Europeanen die Toscane al weer te vol en te toeristisch vonden, het meer landinwaarts gelegen Umbrië. Voor de aanschaf van een tweede huis bleek Umbrië ook een uitstekende regio. De prijzen waren er aantrekkelijk en zijn dat nog steeds. Een droomhuisje, vrijstaand en met mooi uitzicht, is al haalbaar vanaf circa € 300.000. En voor minder geld zijn er authentieke dorpshuizen waarmee kopers deel kunnen uitmaken van de lokale gemeenschap, een aspect van het bezit van een huis in Italië dat veel van onze klanten aanspreekt.
De sfeer in Umbrië is vaak iets puurder dan in het meer geëxploiteerde Toscane en in vergelijking met Le Marche, de andere populaire regio in Midden-Italië, zijn de ligging ten opzichte van de cultuursteden en de infrastructuur gunstiger. Bezitters van een huis rond het Trasimeense meer zijn in circa een uur met de trein of de auto in Rome of Florence. Verder is de natuur er prachtig en wie van wandelen, fietsen of paardrijden houdt komt in Umbrië aan zijn trekken. Die natuur vormt een belangrijk aspect bij het kopen van een huis in Umbrië. De meeste huizen en projecten, in Umbrië altijd kleinschalig, zijn ingebed in het landschap. De regio vindt het belangrijk om bij (her)bouw van vastgoed trouw te blijven aan de natuurlijke omgeving waaraan Umbrië haar populariteit voor een groot deel dankt. Goede objecten hebben dan ook een schitterend wijds uitzicht. De natuur komt ook terug in de materialen die gebruikt worden. In het noordoosten zijn veel huizen van lokale natuursteen. Het grensgebied van Umbrië en Toscane en rond het Lago Trasimeno heeft kleigrond en daarmee veel huizen van baksteen, overigens ook vaak gemengd met natuursteen. Het zuiden rond Orvieto kenmerkt zich door het gebruik van tufsteen.
Tot slot brengt Umbrië zeer goede wijnen voort en kent het een
(h)eerlijke keuken. Genoeg ingrediënten als je ’t mij vraagt om van deze regio een serieuze optie te maken voor wie een huis in centraal Italië zoekt. Veel zoekplezier!

Ciao, Laura
laura@italiacasa.net

PS Neem een kijkje op www.italiacasa.net voor een selectie van het aanbod in Umbrië. Mijn collega’s Hariet Nijhuis en Coen Vreeke staan graag klaar voor mensen die in Umbrië willen zoeken. Enkele van hun aanraders zijn de referentienummers 3917, 3953, 3673 en 3626.

 

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram