Het warmbloedige zuiden

Laura de Rooy-Dekker

Napels, Sorrento, Amalfi, Capri, Ischia en de Cilento… Welkom in Campanië, allemaal plekken die tot de verbeelding spreken. Voor wie een mooie introductie wil zien van de streek rond Napels, is de Netflix film The Hand of God een aanrader. Alleen al het begin, een vogelvlucht over de Golf van Napels, is een regelrechte ­liefdesverklaring aan de stad, de zee en de vele schilderachtige dorpjes. Deze film is een van vele films, boeken en tv-series die zich in en om Napels afspelen. Niet verwonderlijk, want met een geschiedenis die tot de oude Grieken teruggaat, bezienswaardigheden als Pompeï en de Vesuvius, het mondaine Capri, het pittoreske Procida, het fotogenieke Positano en het pure Castellabate is deze streek één groot filmdecor. Ook culinair gezien heeft de streek veel klassiekers voortgebracht. Denk maar aan de pizza, buffelmozzarella, insalata caprese en limoncello van de geweldige Sorrento-citroenen. Ook de caffè sospeso komt hiervandaan, de uitgestelde koffie. Een espresso is een van de basisrechten van de mens die je ook je minderbedeelde medemens gunt door niet ­alleen je eigen espresso af te rekenen, maar ook van degene die na je komt. Een treffend voorbeeld van misschien wel de grootste kwaliteit van de streek: de hartelijkheid van de mensen zelf.
Als regio om een huis te kopen is Campanië zeer interessant. ­Grote delen van de kust zijn beschermd waardoor er nauwelijks nieuwbouw plaatsvindt. De streek is wereldberoemd en kent vooral aan de kust veel vraag bij weinig aanbod. De huizen zijn in de meest gewilde delen van de regio allemaal tegen de berg ­opgebouwd. Vrijstaande woningen met een grote tuin zijn hier niet te vinden, vergelijkbaar met de situatie in Ligurië. Dure huizen hebben meestal niet veel meer dan een terrassentuin, of een groot (dak)terras waarbij zeezicht de prijs alleen maar verder ­opdrijft. Huizenprijzen zijn daardoor hoger dan gemiddeld, maar een aankoop is door de schaarste wel zeer waardevast. Zeker ­gezien de toenemende populariteit van de stad Napels waar de hele streek van profiteert. Maar ook de uitbreiding van de luchthaven in Salerno is een interessante ontwikkeling die met name de Amalfikust én de Cilento zal gaan bedienen. Met name deze laatste streek is een gouden tip voor wie een huis met wat meer ruimte en een tuin zoekt. Dezelfde schoonheid is hier ook te ­vinden, maar de prijzen liggen een stuk lager. Al met al een regio waar je met veel verschillende budgetten terecht kunt. Ik zou ­zeggen, ga het eens ontdekken en oordeel zelf! Buon viaggio! •

Ciao, Laura
Laura@italiacasa.net

PS Mijn collega Miranda del Rosario, area manager van deze nieuwe regio, heeft een aantal tips: de referentienummers 4712, 4714, 4767 en 4879. Bekijk ze eens op italiacasa.net of neem contact op om je wensen te bespreken. Ze ontvangt je uiteraard ook graag ter plaatse voor een aantal bezichtigingen!

 

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram