Voordelen en nadelen van een tweede huis

Laura de Rooy-Dekker

Elk voordeel heeft z’n nadeel. Of was het nu elk nadeel heeft z’n voordeel? Deze gevleugelde uitspraak van Johan Cruijff is zo bekend dat hij bijna een plaats in ‘Van Dale’s Groot spreekwoordenboek’ verdient. Zoals alles heeft ook een tweede huis in het mooie Italië voor- en nadelen. Tijdens gesprekken met bezoekers van onze stand op de Second Home Beurs komt dit regelmatig ter sprake en daarom dit onderwerp nu eens hier belicht. Wat zijn deze voor- en nadelen precies, en wegen de voordelen op tegen de nadelen? Het antwoord op deze laatste vraag is natuurlijk afhankelijk van de specifieke situatie van de persoon die hem stelt, maar voor iedereen die over een tweede huis nadenkt is het verstandig om hierbij stil te staan.
De voordelen van een eigen stek in Italië zijn zowel subjectief als objectief. Het realiseren van een droom is uiteraard geweldig en een eigen huis, waar dan ook in il bel paese, biedt de kans om te integreren in een lokale gemeenschap, de taal beter te leren spreken en de ­cultuur van het land intensiever te leren kennen. Een tweede huis kan volledig naar eigen wens worden ingericht en voor vakanties hoeven geen onpersoonlijke hotels of vakantiehuizen meer geboekt te worden. Het eigen huis kan verder gebruikt worden als uitvalsbasis van waaruit overige delen van Italië ontdekt kunnen worden. In de huidige tijd waarin geld op de bank nauwelijks iets opbrengt, is het ook een goede investering, die als de woning verhuurd wordt ook rendement kan opleveren.
Een veelgehoord nadeel van een tweede huis is dat vakanties dan altijd dezelfde bestemming krijgen. Dit is echter eenvoudig oplosbaar door een woning te kopen die goed te verhuren is en vervolgens het ene jaar naar Italië en het andere jaar naar een ander land op vakantie te gaan. Veel huiseigenaren zorgen op deze manier voor de gewenste afwisseling. Een ander nadeel is de zorg die een tweede huis met zich meebrengt. Een huis dat delen van het jaar niet gebruikt wordt is kwetsbaarder dan permanent bewoonde huizen en onderhoud en ­klussen moeten vaak op afstand en in een andere taal geregeld ­worden. Vrijwel altijd is met buren of dorpsbewoners een afspraak te maken dat een oogje in het zeil wordt gehouden en bijvoorbeeld de brievenbus regelmatig wordt geleegd. Ook zijn er in de meeste gebieden ­professionele property managers te vinden voor dit soort zaken. Meer nadelen zijn er eigenlijk niet, of het moet zijn dat je ineens door alle familie en vrienden gevonden wordt voor een bezoek en je als je niet oppast een halve B&B aan het runnen bent… Maar gasten laten meegenieten is vooral erg leuk, dus daar heb je het al, elk nadeel heeft z’n voordeel. Of andersom.

Ciao, Laura

Laura@italiacasa.nl

PS Wegen voor u de voordelen op tegen de nadelen?  Neem dan een kijkje op www.italiacasa.net!

 

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram