Nederlandse en Italiaanse makelaar: de verschillen

Laura de Rooy-Dekker

In Nederland is makelaardij een vrij beroep: iedereen mag zich makelaar noemen. In Italië is het een beschermd beroep, bij de wet geregeld. Alleen een erkend makelaar mag bemiddelen bij aan- en verkoop van onroerend goed. Een bevoegd makelaar heeft niet alleen de beroepsopleiding met succes afgerond, maar heeft ook een licentie. Daarnaast is hij verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en zich in te schrijven bij de lokale Kamer van Koophandel.
Een groot verschil met Nederland is dat de Italiaanse makelaar de belangen kan behartigen van beide partijen, koper en verkoper. Hij heeft de rol van bemiddelaar: hij brengt beide partijen bij elkaar met als doel dat er een deal gesloten wordt. Hij wordt zodoende door beide partijen betaald. Het systeem met een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar komt echter ook regelmatig voor, twee makelaars werken dan samen en verdienen ieder hun deel. Courtage is overigens alleen verschuldigd aan een bevoegde makelaar. Er zit helaas veel kaf onder het koren: tal van bureaus zijn niet bevoegd. Het is daarom verstandig om te controleren of een makelaar ook werkelijk is wat hij zegt te zijn. Het is voor de Italiaanse wet strafbaar als iemand die geen makelaarslicentie heeft, bemiddelt in onroerend goed.
Een ander verschil is dat Italiaanse verkopers hun huis zelden bij één makelaar te koop aanbieden. Het verwarrende gevolg hiervan is dat huizenzoekers vaak hetzelfde huis tegenkomen bij verschillende makelaars, regelmatig ook tegen verschillende prijzen. De meeste makelaars werken zeer lokaal en hebben alleen woningen uit de eigen gemeente of omringende gemeenten in hun portfolio. Het is gebruikelijk dat een erkend makelaar zich aansluit bij een officiële beroepsorganisatie, te vergelijken met onze NVM. Italië kent een aantal van deze organisaties. De bekendste is de FIAIP, Federazione Italiana Agenti Immobiliari Professionali (Italiaanse federatie van professionele makelaars) waar ook wij lid van zijn. ItaliaCasa is, als enige Nederlandstalige partij, bevoegd makelaar én actief in vrijwel heel Italië. In de meest gevraagde gebieden, en dat is met name in Midden- en Noord-Italië, hebben we zowel eigen aanbod als aanbod via betrouwbare lokale partners. Aanbod dat al geselecteerd is op geschiktheid voor buitenlandse huizenzoekers. Mijn tien collega’s en ik hebben een uitgebreid netwerk ter plaatse en helpen zo onze klanten met het vinden en aankopen van hun droomhuis. Of met het, na er jarenlang van te hebben genoten, verkopen daarvan. Een leukere werkplek dan Il bel paese bestaat er voor mij niet!

Ciao, Laura
Laura@italiacasa.net

PS Op onze website is meer te lezen over het Italiaanse koopproces, onze manier van werken en de regio’s waar we actief zijn. Je kunt me uiteraard ook bellen of mailen.

Nieuwsbrief

Advertentie

Bezoek Italië, Emilia Romagna

instagram