Een tragisch misdaadverhaal
Een tragische gebeurtenis, die nog steeds de voorpagina’s van alle kranten vult, heeft Italië deze zomer verstijfd doen staan van schrik. In de buurt van Parma werd in de tuin van een kleine villa het lichaam van een dode baby gevonden. Na de eerste onderzoeken deden politie en justitie een tweede tragische ontdekking: in dezelfde tuin was nog een lijkje van een baby begraven. De moordenaar van beide kinderen was de moeder, een jonge vrouw van pas 21 jaar oud. Zij woonde nog steeds in het huisje met haar ouders, die – net als haar vriend en kennissen – de zwangerschappen noch de gruwelijke moorden hadden opgemerkt. De algemene verwachting is dat het meisje op een zeer zware gevangenisstraf kan rekenen. Vanuit juridisch oogpunt is dat echter allerminst zeker.
In het Italiaanse wetboek van strafrecht wordt het doden van een pasgeboren kind door de moeder (de zogenoemde infanticide of kindermoord) onmiddellijk na de geboorte namelijk bestraft met een lichte straf (maximaal vier jaar) indien het misdrijf te wijten is aan ‘omstandigheden van materiële en morele verlatenheid die verband houden met de geboorte’. Het is precies om deze reden dat de met de behandeling van deze zaak belaste officier van justitie – net als de rest van Italië ontzet over de ernst van het misdrijf – al bij aanvang van het strafrechtelijk onderzoek heeft besloten de moeder niet aan te klagen wegens kindermoord, maar van moord met voorbedachten rade en het wegmaken van een lijk. Dat zijn misdrijven waarvoor de rechter iemand levenslang kan opsluiten.
Veel juristen betwijfelen echter of de aanklacht van de officier stand zal houden. Een bekwame strafpleiter zal namelijk op allerlei mogelijke manieren proberen het misdrijf (over het plegen waarvan geen twijfel bestaat) binnen de sfeer van kindermoord te brengen om de strafmaat voor zijn cliënt te beperken. Interessant is ook dat dezelfde wet over kindermoord beduidend minder mild is voor degenen die de moeder helpen bij het plegen van het misdrijf. Als de persoon die helpt dit niet alleen doet om de moeder te helpen, is de gevangenisstraf die hem of haar wacht veel hoger: maximaal 21 jaar. Het wrange gevolg hiervan is dat de persoon die zich schuldig maakt aan kindermoord (in dit geval de moeder) een veel lagere straf riskeert dan de persoon die haar helpt.
Het omvangrijke strafrechtelijk onderzoek is nog lang niet afgerond. Velen – en blijkbaar ook de politie – vragen zich bijvoorbeeld ook af hoe het mogelijk is dat een meisje (twee keer) thuis is bevallen en vervolgens de lichamen van de – levend geboren en dus na de geboorte gedode – ongelukkigen in de tuin heeft kunnen begraven zonder dat iemand iets heeft gemerkt. Elke moeder die dit artikel leest weet dat een geboorte, zelfs in de gunstigste omstandigheden, altijd sporen achterlaat!
Bij het aantreden van de herfst is Italië nog steeds in de ban van deze verschrikkelijke zaak. De ontwikkelingen in het onderzoek worden op de voet gevolgd door de media. Wij zijn zeer benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek en het uiteindelijke oordeel van de rechter. •
Nadere informatie
FJP Advocaten, met vestigingen in Amsterdam en Milaan, verleent juridische bijstand aan Nederlandse en buitenlandse cliënten bij het zakendoen in en met Italië. Ook staat het kantoor cliënten bij op vele andere rechtsgebieden, zoals bij de aan- en verkoop van onroerende zaken, internationaal (privaat)recht, handelsrecht, contractenrecht, successierecht en familierecht. FJP Advocaten is telefonisch bereikbaar 020 671 33 32 of schriftelijk info@fjplaw.nl.
www.fjplaw.nl
Archief